tirsdag 31. mai 2011

Blåskjellrisotto med skinnstekt laks


Badesesongen er for lengst innledet for deler av familien min. Og med badesesong følger spørsmål om jeg har lyst på blåskjell. Ja takk, det vil jeg gjerne, og det passer ekstra bra siden Matportalen har begynt å teste blåskjellene for sesongen.


Jeg har også skrevet om risotto tidligere, og innledet innlegget med at risotto er noe jeg stadig vender tilbake til. Det stemmer fremdeles, og det er variasjonsmulighetene som fremdeles har æren for det.

Denne gangen ble det derfor blåskjellrisotto. Riktignok ikke laget på blåskjell fra Nordasundet, men på restene etter DENNE blåskjellmiddagen, med kraft som jeg laget og rapportere om HER.

Av tilbehør i selve risottoen valgte jeg denne gangen asparges og fennikel, med skinnstekt laks på toppen.

Ikke glem at risotto blir enda mer uimotståelig med ekstra god kraft. Derfor bruker jeg alltid hjemmelaget kraft dersom jeg lager risotto, så sant jeg har det tilgjengelig.



Dette trenger du
Dette er nok til to sultne voksne mennesker, med rester til lunsj dagen etter.
250 gram risottoris
Ca 1 liter blåskjellkraft
3 dl hvitvin
2 sjalottløk
3 fedd hvitløk
Olivenolje
Nykvernet sort pepper
50-100 gram revet parmesan
2 kraftige vårløk (kan droppes)
1 stor fennikel
2-3 asparges
1 håndfull fersk dill
Blåskjellrester
Noen sitronbåter

Slik gjør du
Hakk løk og hvitløk og stek det gyldent og mykt i olivenolje i en sautépanne. Tilsett risen og la alt frese på middels varme i noen minutter. Vinen helles deretter i mens man rører. Få opp varmen på komfyren, slik at vinen raskt koker inn i risen - alt mens man rører. Røringen er essensielt for å få til den silkemyke og litt kremete konsistensen på risottoen.
Varm opp kraften. Dette skal spes inn i risottoen litt om litt, også dette mens man konstant rører. Etter omtrent 20 minutter med helling og røring er risottoen nesten klar. Rør inn revet parmesan.
Vask, rens og skjær vårløk og fennikel i tynne skiver og rens og skjær aspargesene i omtrent 3-4 cm lange biter. Hakk dill. Dette blandes og røres raskt inn i risottoen når den er klar. La den få et par minutter så aspargesene blir litt myke, og tilsett rensede blåskjell dersom du har tilslutt. Servér risottoen mens den er varm, sammen med et par sitronbåter.

Jeg serverte med skinnstekt laks til. Legg stykker av laks med skinnsiden i en varm panne i litt smør og olje. Salte og pepre. Sett enten pannen inn i ovnen på 180 graders varme i omtrent 15 minutter eller fortsett og steke på komfyren. Tiden avhenger av tykkelsen på fisken, så her er det bare å følge med. Om du er som meg, liker du den bedre litt for rå enn litt for stekt.

søndag 29. mai 2011

Røkt laks og blåmuggost

Min første smaksopplevelse av kombinasjonen røkt laks og blåmuggost var sammenfallende med mitt første lunsjstevnemøte med ham som noen år senere sulle bli mannen min. Jeg vet ikke om det var forelskelsen eller smaken som gjorde meg så begeistret - jeg har uansett alltid siden likt denne litt sjeldne kombinasjonen. (Antakelig var det begge deler - både mannen og smaken.)
Jeg vet igrunn heller ikke om kombinasjonen er sjelden, jeg har bare ikke fått det servert siden. Riktignok har jeg laget det mange ganger selv, og her kommer rapport fra gårsdagen. Da ble det servert nybakt focaccia med Blå Castello - en aromatisk, men likevel nokså snill blåmuggost med kremaktig konsistens - noen ulike typer grønne blader, som red rhubarb og feltsalat, samt god røkelaks til en litt kraftig forrett på hytta.


Dette trenger du
Brød av noe slag, enten landbrødskive eller porsjonsfocaccia
Røkt laks, gjerne einerrøkt
Blå Castello eller annen forholdsvis mild blåmuggost
Grønt
Bladpersille til pynt

Slik gjør du
Dandér salat nederst, ost og tilslutt noen skiver røkt laks på toppen. Servér med et glass tørr rosevin. Eller to. Vi hadde il Mimo, og det var overraskende godt sammen med ost og røkelaks.

torsdag 26. mai 2011

Hjemmelaget moccais

Nei, jeg blir ikke lei av å lage is. De som kjenner meg kan bekrefte at jeg er nokså utholdende dersom jeg har fått noe for meg. Nå er det altså islaging jeg har kastet meg over.

Det kunne absolutt vært verre. Jeg har tidligere skrevet at man sjelden er nærmere himmelen enn når man spiser sin første skje med hjemmelaget is. Ulempen er opplagt - aldri mer kjøpeis.



Her er moccais, laget på den samme basen som tidligere. Hemmeligheten er less is more med både kaffe og sjokolade og skikkelig vaniljestang. I flertall.

Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
1 spiseskje bakekakao
1 dobbel espresso, nybrygget

Slik gjør du
Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en skje. Ha både frø og stenger i den varme melkeblandingen. Rør inn salt og tilsett espressoen og kakaoen. Pisk ut kakaoen. Eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en ballongvisp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjøl. Om du merker at blandingen begynner å koke, kan du sile alt gjennom en finmasket sikt. Rør i blandingen innimellom mens den står til avkjøling. Plukk opp vaniljestengene når blandingen er helt avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen.

onsdag 25. mai 2011

Mynte-te

I min iver etter å finne bruksområder for granskuddsirupen forsøkte jeg å ha litt i mynte-teen jeg brygget forleden dag. Nå har mynten vokst seg kraftig nok til at jeg kunne høste en god neve av den.

Om du har lyst på helt frisk mynte-te, er det bare å putte vaskede mynteblader i en kopp, helle over kokende vann og la det trekke. Tilsett eventuelt noe søtt (ikke nødvendig) og sitron.



Jeg mener å huske at dette er eplemynte. Er det noen som vet mer om mynte enn meg, og som kan fortelle meg hva slags mynte det er? Det eneste jeg vet er at det ikke er peppermynte - den har rød stilk.

tirsdag 24. mai 2011

Kjeragù med pasta


Dette er skikkelig slow food. God, traust og ganske hverdagslig slow food. Jeg må innrømme at jeg ofte sparer retter som krever ekstra lang tid til forberedelse til de store anledningene, og det er igrunn synd. For smaken av langtidsstilberedt mat er som regel så god at vi burde unne oss denslags i hverdagen også. Denne retten blir dessuten enda bedre dagen etter.


Tidlig i vinter kunne jeg legge enda et kje i fryseren. Jeg har tidligere forsøkt å bringe kjekjøtt frem fra glemselen, og fortsetter gjerne med det. Kje er utrolig velsmakende som kler mye ulikt tilbehør. Dessverre er det vanskelig å få tak i selvom om det nødvendigvis produseres en del i Norge i løpet av et år. Imidlertid har jeg observert kje i enkelte butikker i det siste, og det synes jeg er bra.



Her er oppskriften på en kjegryte, med utgangspunkt i to bogstykker.

Dette trenger du
2 bogstykker av kje eller annet grytekjøtt
olivenolje
Salt og pepper
Fersk timian
Laurbærblad
1/2 kanelstang (kan droppes)
2,5 dl melk
1 pk snøfrisk

2 fedd hvitløk
2 spiseskjeer tomatpuré
2 bokser hermetiske tomater eller en glassflaske med Muttis hermetiskee tomater

Pasta, gjerne pappardelle, jeg hadde spagetti
Revet parmesan til servering

Slik gjør du
Sett ovnen på 250 grader varmluft. Smør en ildfast form med olivenolje og legg bogstykkene i formen. Salte og pepre. La de få 5-7 minutter på hver side på 250 grader. Mens kjøttet står i ovnen has melken i en gryte.


Rør ut snøfriskosten mens den forsiktig varmes opp. Når stykkene har fått riktig tid på begge sider i ovnen, helles melkeblandingen over. Legg kanelstang, laurbærblad og timian i formen. Sett ned temperaturen til 180 grader og dekk formen til med aluminiumsfolie. La det stå i ovnen i 1 time og 40 minutter.



Begynn på tomatsausen mens kjøttet står i ovnen. Riv to hvitløksfedd på fint rivjern og ha i en romslig gryte sammen med tomatsaus og tomatpuré. La det putre noen minutter. Ta ut kjøttet når det har gått 1 time og 40 minutter og legg det til avkjøling. Plukk ut laurbærblad, timian og kanelstangen. Ha melkesausen over i tomatsausen og rør godt sammen. Plukk kjøttet fra bena og legg både kjøtt og ben i gryten med tomatsaus. La det hele putre sammen i omtrent 1 time.



Aller helst skal gryten serveres dagen etter. Da har smakene satt seg skikkelig, høyere enhet har inntruffet. Serveres sammen med nykokt pasta og et dryss parmesan. Gjerne med et glass vin og en skalk focaccia til.

mandag 23. mai 2011

17. mai-meny

Det er et år til neste gang jeg skal stryke bunadsskjorter, ta frem flagg og gjøre istand til champagnelunsj. Her er uansett det som stod på menyen da vi hadde familie og venner på besøk etter barnetoget på nasjonaldagen i år. Menyen ble planlagt ut fra at det skulle gå kjapt å gjøre istand på dagen før gjestene kom, det vil si vi hadde endel ferdigkjøpt, som laks, skinker og ost. Det hjemmelagede var gjort istand på forhånd, bortsett fra eggerøre og focaccia. Deigen satt jeg om morgenen før vi gikk for å se barnetoget, dermed ble brødene ferdige i god tid før vi skulle spise. Eggerøren laget jeg mens vi satt frem maten.

Røkelaks
Serranoskinke og annen spekemat
Eggerøre av egne egg
Saltkokte poteter
Aïoli



Pepperrot- og timiankrem



Hummus
Ostefat
Grønn salat med valnøtter og granskudddressing
To typer quiche
Nybakt focaccia

Hjemmelaget is med jordbær og granskuddsirup
Browniesmuffins med jordbærfrosting

Hjemmelaget is med jordbærpuré og granskuddsirup


Jeg forsøker å finne bruksområder til granskuddsirupen min. Og siden frostingen til 17. mai-muffinsene med jordbær og nevnte sirup ble såpass vellykket, tenkte jeg at jeg skulle gjenta suksessen til isen som vi hadde til kaffe på nasjonaldagen vår.

Utgangspunktet er hjemmelaget vaniljeis.

Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
Jordbærpuré etter smak
1-2 spiseskjeer granskuddsirup (kan droppes)



Slik gjør du
Varm opp melk og fløte til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en skje. Ha både frø og stenger i den varme melkeblandingen. Rør inn salt og tilsett granskuddsirupen. Eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en ballongvisp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjøl. Om du merker at blandingen begynner å koke, kan du sile alt gjennom en finmasket sikt. Rør i blandingen innimellom mens den står til avkjøling. Plukk opp vaniljestengene når blandingen er helt avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen. Tilsett jordbærpuréen når isen er frosset litt til.

Nytes fra en fin kopp med et par jordbær på toppen. Velbekomme og ta plass for himmelfarten.

søndag 22. mai 2011

Dagens focaccia med fetaostterninger


Dagens focaccia ble klappet ganske flat og toppet med terninger av fetaost, samt litt av oljen ostebitene lå i.

Her er oppskriften, klippet direkte fra et tidligere innlegg:

Dette trenger du
8 dl hvetemel
4 dl lunkent vann
25 gram gjær
2 klyper Maldonsalt
1 god skvis honning (ca 1 spiseskje)
1 god klunk olje (2-3 spiseskjeer)
Fetaost i terninger



Slik gjør du
Ha mel, salt, honning og olje i en bakebolle. Rør ut gjæren i lunkent vann og bland dette sammen med melet. Jeg rører alt godt sammen med en slikkepott eller lignende, og lar deretter kjøkkenmaskinen gjøre eltejobben. Deigen bør eltes i omtrent ti minutter. Deigen skal ha nokså løs konsistens, nesten slik at den renner litt utover og den skal også se "silkemyk" ut. Erfaringen min er at det skal lite til for at deigen blir for løs eller for fast. Man finner etterhvert ut hva som er den perfekte konsistens, så prøv dere frem.

Sett deretter deigen til heving på lunt sted med plastfolie over bollen i 40-50 minutter.

Smør en bakeplate med olje og hell deigen over på denne etter endt hevetid. Den skal ikke dekke hele bakeplaten, men den skal være så løs at den renner litt utover. Det er viktig å smøre bakeplaten skikkelig med olje, dette bidrar til å lage sprø bunn. Om man velger å bruke bakepapir er det vanskelig å få til sprø bunn.

Bakeplaten med deig skal også settes til heving. Heves i omtrent 20 minutter, eller til man ser at deigen har løftet seg. Varm opp ovnen til 250 grader eller mer. Før deigen settes i ovnen ringler jeg over rikelig med god olivenolje og trykker fetaostebitene lett ned i deigen. Jeg bruker alltid varmluft når jeg lager focaccia. Senk temperaturen til 200 grader når focacciaen settes i ovnen.

Stekes i 20 minutter, eller til man ser at focacciaen er gylden.

For at bunnen skal beholde sprøheten er det viktig å legge focacciaen over på rist umiddelbart etter at den er tatt ut av ovnen. Jeg løsner den med en bred metallstekespade og legger den til avkjøling.

Nytes straks den er avkjølt nok til at man klarer å sette tennene i den.

Det fine været ble til regnvær lite egnet for sykkelturen vi hadde pønsket ut. Som trøst har jeg satt kje i ovnen til braisering. Det skal bli til pastasaus til middag senere idag. Oppskrift for de tålmodige etterhvert.

lørdag 21. mai 2011

Hanen Kjell


Navnet ble Kjell, og han skaper orden i rekkene.


Da vi dumpet hanen Kjell inn i buret for noen uker siden, var det lite som tydet på at han snarlig skulle sette seg i respekt blant hønene. Vi tok feil. På tross av den lett rustne stemmen, viste han raskt evne til både bestemt hopping og autoritær atferd. Ispedd nødvendig høflighet og vennlig myndighet. Han holder styr på flokken sin, Kjell. Observasjoner fra terrassen avslører lett flørting over matfatet, han sørger for å dele ut brødsmulene til samtlige høner. Han plukker maten opp, klukker litt og dumper fangsten ned foran dem, én bit til hver.



Og premien? Et skikkelig røsketak i nakkefjærene, bestigning flere ganger om dagen. Enten man vil eller ei.

- Pappa, kå e de dei gjær? Parer dei?
- Ja.
- Men, hu vil jo'kje!
- Øh, det er visst sånn enkelte ganger.



Det er imidlertid ingenting som tyder på at hønene ikke trives med en leder av flokken. De legger iallefall flere egg enn noen gang.

torsdag 19. mai 2011

Hjemmelaget is med mørk sjokolade og Earl Grey te


Jeg har skrevet det før, men en god ting kan ikke sies for ofte. En bit hjemmelaget is i munnen, og man tror man har kommet til himmelen. Enten man tror på himmelen eller ei. Ingenting smelter som den isen man selv har rørt til frossen tilstand. Ingenting smaker så godt som de smakskombinasjonene man selv har pønsket ut.

Her er oppskriften på hjemmelaget is smaksatt med mørk sjokolade og Earl Grey te. Ikke helt pønsket ut på egenhånd, jeg må ha lest det et sted - og ganske riktig fant jeg flere oppskrifter på nettet. Nå har jeg funnet ut hva slags base som funker, så denne gangen var det bare å finne ut hvor mye smakstilsetninger jeg skulle bruke. Og akkurat denne kombinasjonen har jeg testet ut på egen hånd.



Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
3,75 dl H-melk
En klype salt
2 vaniljestenger
1 spiseskje Earl Grey te i løsvekt
1 plate mørk kokesjokolade, 70%, eller mindre dersom man foretrekker den mindre mørk

Slik gjør du
Varm opp melk til kokepunktet. Ha teblader i den varme melkeblandingen og la den trekke noen minutter. Varm fløten til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene med en skje. Ha både frø og stenger i den varme fløten. Rør inn salt. La de to ulike væskene trekke til seg gode smaker mens eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig. Sil melkeblandingen, slik at den blir helt fri for teblader. Melken skal nå ha en rund og god smak av Earl Grey te, men den skal ikke være bitter. Varm forsiktig opp fløteblandingen igjen og tilsett kokesjokoladen. La denne smelte på svak varme og rør det godt sammen. Bland sammen melk tilsatt te og fløte med smeltet sjokolade.

Ha omtrent 2 dl av den varme fløte/melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme fløten. Rør sammen med en ballongvisp til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjøl. Om du merker at blandingen begynner å koke, kan du sile alt gjennom en finmasket sikt. Rør i blandingen innimellom mens den står til avkjøling. Plukk opp vaniljestenger når blandingen er helt avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. De som ikke har iskremmaskin, setter bollen i fryseren og rører omtrent en gang hver halv time, til massen er blitt til iskrem - jo mer iherdig man rører, desto mer silkemyk blir isen. Og desto nærmere himmelen kommer du.

Saltkokte poteter med aïoli

Det er nesten en rett i seg selv, disse potetene kokt i saltet vann som smaker fantastisk sammen med hjemmelaget aioli. For en LCHF-entusiast vil slike poteter være selve ondskapen, med unntak av aïolien, muligens. Dessuten er de skremt ut av det gode selskap i 5 om dagen. Likevel ble disse potetene fjorårets slager som tilbehør til nærmest all slags middag, samt selvskreven på tapasbordet. Hos oss vel og merke, for her telles hverken proteiner eller karbohydrater. Hvertfall ikke på den måten. Jeg har nok styr med å telle kunstige tilsetningsstoffer.


Vi laget saltkokte poteter til 17. mai-lunsjen, og var det ett fat det ble småspist av lenge etter at måltidet var avsluttet, så var det dette fatet. Innsatsen er minimal, resultatet fantastisk godt. Og grunnen til at det smaker så godt er angivelig at saltet i vannet trekker ut fuktigheten i potetene slik at potetsmaken blir enda mer konsentrert.

Dette trenger du
1 kg poteter, amandine eller mandler
1 kg salt
2 liter vann


Slik gjør du
Kok opp vannet i en romslig gryte. Ha i saltet og vaskede, men ikke skrelte, poteter og la det koke opp. Sett ned varmen og la potetene koke til de er ferdige. Kjenn etter underveis, koketiden vil variere med størrelse og type potet. Hell av vannet og ta av lokket, slik at all dampen slipper ut. Det vil da danne seg et tynt saltlag på potetene. Serveres til all slags middag, gjerne grillmat om sommeren, og aller helst med hjemmelaget aïoli til.

onsdag 18. mai 2011

Pepperrot- og timiankrem


Vi hadde 17. mai-lunsj i går. Masse deilig mat til voksne og barn etter barnetog og noen obligatoriske is. Hele menyen vil komme etterhvert, men akkurat nå nøyer jeg meg med en oppskrift på pepperrot- og timiankrem som vi hadde som tilbehør på bordet, særlig tenkt som følge til spekeskinken. Til frokost dagen derpå spiste jeg røkelaks med den samme kremen, og det var slett ikke verst, det heller. 


Når jeg i ettertid leser oppskrifter ser jeg at jeg har brukt mye mer pepperrot enn det som står rundt på nettet. Imidlertid synes jeg at man godt kan spandere på seg en raus bit med pepperrot når man først får tak i det. Jeg ser det dessverre sjelden i butikken min, men da jeg kom over det rett før 17. mai og samtidig ble minnet på at det faktisk var noe som het pepperrotkrem av en bekjent, laget jeg min egen versjon med masse pepperrot og masse fersk timian. Nam!


Dette trenger du
1 boks crème fraîche
6-7 cm lang pepperrot, 2-3 cm i diameter
fersk timian etter smak
salt og pepper etter smak
1-2 ts hvitvinseddik eller sitron

Slik gjør du
Bland crème fraîche og eddik. Skrell pepperroten og riv den på fint rivjern. Bland alt sammen og tilsett timian etter smak. Det er vanskelig å si hvor mye timian man skal bruke, ettersom det er stor forskjell på ulike planter. Utetimianen min har fått sterke og smaksrike blader, så jeg trengte ikke så mye, 2 spiseskjeer, tenker jeg. Innetimianen er langt mer pinglete. Smak dere til med både timian og eventuelt salt og pepper om nødvendig. Denne kan gjerne lages dagen før den skal spises så den får tid til å klatre seg opp i en høyere enhet.



Jeg kan tenke meg at pepperrotkrem vil være godt til grillmat. Det blir nok mer av den i sommer på hytta, dersom jeg finner pepperrot i butikken, vel og merke. Hjemmegrillen vår lever nemlig et godt liv som pensjonert på hytta.

mandag 16. mai 2011

Gratulerer med dagen!


Det er noen timer igjen. Og godt er det, siden det gjenstår både borddekking, se over dressene til guttene, stryke bunadsskjorter.


Jeg lovet guttene å lage browniesmuffins med krem. Idag ble det krem smaksatt med jordbær og granskuddsirup. Det granskuddsesong, og jeg fikk plukket med meg en stor porsjon da vi var på tur i går. De har foreløpig blitt til sirup, noe jeg også laget i fjor. Om du er nysgjerrig, kan oppskriften leses HER.


Selvom jeg har hatt innlegg om browniemuffins tidligere, drister jeg meg til gjentakelse. Denne gangen var i det minste kremen ny. Dessuten pyntet for anledningen i morgen.

Oppskriften er til 12 cupcakes.

Dette trenger du
2 egg
2 dl sukker
100 gram smør
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
3-4 spiseskjeer mørk bakekakao



Slik gjør du
Sett ovnen på 175 grader varmluft og plasser papirmuffinsformer i en stiv muffinsform. Om du ikke har form går det også greit uten, men det er lettere å få til fine muffins med riktig figur med stiv form. Min er en rimelig utgave fra Ikea som fungerer ypperlig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør på svak varme og rør dette forsiktig inn i eggedosisen. Sikt mel, vaniljesukker og kakao og rør det inn i deigen. Fordel deigen i formene - gjerne med en isskje, ca 2/3 fulle.

Stek muffinsene midt i ovnen i 10-13 minutter. Følg med på dem, de skal være litt fuktige, men ikke helt rennende inni. Når muffinsene tas ut av ovnen vil de dette litt sammen. Ikke bli bekymret, dette er meningen - det er da de får skikkelig browniekonsistens. Avkjøles på rist.

Glasur:

75-100 gram romtemperert smør
75-100 gram nøytral kremost
nok melis til god konsistens og smak - litt avhengig av hva dere liker - jeg bruker omtrent 200-250 gram
1-2 spiseskjeer jordbærmos
1 spiseskje granskuddsirup

Ha alt i en bolle og visp sammen til glasuren blir helt glatt og luftig. Dette gjøres på noen minutter.

Denne gangen brukte jeg en stjerneformet tupp når jeg pyntet muffinsene og strødde deretter over litt sukkerpynt.

søndag 15. mai 2011

Røkt svinekam med timianpoteter

Dette var en av påskemiddagene for noen uker siden. En skikkelig søndagsmiddag i god, gammeldags tradisjon. Vi spiser igrunn lite svin, men denne dagen var det foreldrene mine som hadde valgt ut meny og stod for tilberedningen av middag. Og det smakte veldig godt!


Dette trenger du
Røkt svinekam, vi hadde helt kotelettkammen, det vil si med ben

Marinade:
2 ss honning
2 ss Dijon sennep
Pepper

Amandinepoteter
Gulrøtter
Vårløk eller sjalottløk


Til vinaigrette:

3 deler olivenolje
1 del hvitvinseddik
Litt honning
Salt og pepper etter smak
Masse fersk timian
Finrevet hvitløk


Slik gjør du
Lag rutemønster i kjøttet med en skarp kniv. Varm honning og sennep over svak varme og pensle kjøttet med denne blandingen. Dersom du har tid, er det fint om dette kan stå noen timer for at det skal sette smak. Svinekammen legges i en ildfast form og stekes på 140 grader i omtrent 2 timer, avhengig av størrelse på svinekammen. Øk temperaturen mot slutten for en brun og fin stekeskorpe.

Vask, rens og skjær gulrøttene i staver. Del sjalottløken i to. Gulrøttene kan få noen minutter i kokende vann først. Stek deretter sjalottløk på svak varme i litt smør og olje og ha etterhvert gulrøttene i pannen sammen med løken. Tilsett litt av marinaden, eller lag mer. Grønnsakene erstatter saus når man gjør det på denne måten.

Serveres sammen med kokte amandinepoteter som blandes med vinaigrette tilsatt masse frisk timian. Den obligatoriske bladpersillen på toppen for litt grønnfarge og smak.

fredag 13. mai 2011

Pølser og is - sneak peak

I dag kommer det ny artikkel i Dalane tidende. Den handler om mat på 17. mai, blant annet pølser og is.

Her er noen bilder av hjemmelaget ketchup, løkkompott og pølsebrød.



Oppskrift på ketchup finnes HER.



Pølsebrødene og løkkompotten finnes HER.

onsdag 11. mai 2011

Blåskjellkraft

I går skrev jeg om dampede blåskjell. Siden jeg hadde vært altfor grisk - eller sulten, om du vil - ved fiskedisken i butikken min og derfor plukket med meg to nett istedet for ett, tenkte jeg at jeg skulle lage skikkelig blåskjellkraft. Dessverre hadde jeg ikke handlet inn grønnsaker til det spesifikke formålet, men jeg brukte det jeg hadde; løk, hvitløk og gulrot. Med litt planlegging hadde jeg nok hatt i fennikel også.



Dette trenger du
1 blåskjellnett
2 løk
2-3 gulrøtter
Olje til steking
1 spiseskje tomatpuré
Bladpersille
Vann

Slik gjør du
Fres hakket løk, hvitløk, gulrøttene og eventuelt resten av grønnsakene i litt olje. Ha i blåskjellene og dekk alt med vann. Tilsett bladpersille og kok opp. Bruk skje og fjern alt skummet som legger seg på toppen av kraften. La det syde i 20-30 minutter, skum av under hele prosessen. Sil av og redusér. Blåskjellene må kastes når de kokes på denne måten. Når du smaker kraften vil det ikke gjøre det grann! Mer om hva kraften kan brukes til kommer etterhvert... Følg med!

tirsdag 10. mai 2011

Dampede blåskjell med fløte og tomat

Jeg har siklet over blåskjellnettene i butikken min de siste dagene. Idag klarte jeg ikke gå forbi uten å plukke med meg et par stykker. Det ble sammen med ovnsstekte poteter, nybakt brød og aïoli til deilig middag til to voksne i familien. Med et par glass vin hadde det blitt fest i tillegg. Dessverre rakk bare resteslanten i flasken til selve dampingen. Flaks for meg at blåskjell er lettvint mat, for da kan vi ha det til middag snart igjen - en dag jeg har planlagt å svinge en tur innom polet i tillegg.
Jeg laget en tomatbasert gryte. Om du kun ønsker hvitvinsdampede, finnes det oppskrift HER. Da kan du også lese om hvordan det gikk da svigermoren min og jeg skulle ut i kulden og plukke skjell tidligere i vinter.


Dette trenger du
Blåskjell - 1 nett (i underkant av 1 kg) holder til to personer til middag
2-3 sjalottløk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
1-2 dl hvitvin
1 boks tomater
1 spiseskje tomatpuré
ca 1 dl fløte, eller mer om ønskelig
1 stor bunt bladpersille

Slik gjør du
Varm opp en stor gryte. Fres hakket løk og hvitløk i litt olje og sett deretter opp varmen kraftig. Tilsett vasket og rensede blåskjell og hvitvin og legg på lokk. Sjekk etter et par-tre minutter om blåskjellene er ferdig. De som har åpnet seg er ferdige, de som ikke har åpnet seg skal kastes. Ta gryten av varmen og tilsett tomater, tomatpuré og litt fløte. Bland sammen og la det koke opp. Tilsett masse hakket bladpersille ved servering. (Ekstra koselig var det å plukke bladpersille fra egen hage.) Denne retten er god med litt smak av chili også, eller med mer smak av vårløk eller purre. Putt i det hjertet eller magen begjærer.


Ovnsbakte poteter laget jeg etter DENNE metoden. I tillegg hadde jeg litt fersk timian over potetene.

Og hvis noen vil lage sin egen aïoli, finnes oppskrift HER. Den blir enda mer spennende, gulere og bedre med litt safran, slik som avbildet under.


Forresten var øyet langt mer sulten enn magen i dag, så jeg hadde masse blåskjell igjen. Hva jeg gjorde med dem, kan du lese om i morgen.

mandag 9. mai 2011

Rabarbrakompott

Da tror jeg man offisielt kan innlede rabarbrasesongen, hvertfall i mitt distrikt. Rabarbrastilkene har vokst omtrent 15 cm pr. døgn den siste uka, og på lørdag klarte jeg ikke vente lenger. Det ble rabarbrapai og -kompott. Sammen med kanel- og vaniljeisen var det som å komme til himmelen en mild vårdag.

Her er oppskrift på kompotten, som kan brukes som den er på brødskiver, som dessert som den er med is eller krem, eller som fyll i rabarbrapai eller -kake. Eller som suppe i uttynnet stand.

Rabarbra er forresten kalorifattig og inneholder både a-, b- og c-vitaminer. Bladene på rabarbraen skal ikke spises.



Dette trenger du
Rabarbra, renset og vasket
Jordbær
Sukker
Kanelstang

Eventuelt vann

Slik gjør du
Jeg svikter på mengdeangivelser i dag. Prinsippet er uansett å smake seg til hvor mye sukker man ønsker - jeg liker den når den er frisk og ikke så søt, andre foretrekker kanskje litt mer sukker.

Vask og skrell rabarbrastilkene. Skjær dem i biter på omtrent 1,5 cm. Ha bitene i en gryte sammen med en kanelstang og kok opp. Tilsett jordbær etter smak og la det småsyde i omtrent et kvarter. Ta gryten vekk fra platen og rør inn sukker. Smak deg til underveis. Etter at sukkeret er tilsatt skal ikke kompotten koke kraftig, siden sukkeret da kan gjøre blandingen brunaktig.

søndag 8. mai 2011

Vanilje- og kanelis

Hjemmelaget is er himmelsk. Både fordi det smaker så utrolig godt og fordi man føler seg ekstra fortjent til is etter nedlagt innsats. Det tar litt tid, ismassen skal tross alt kokes opp og så fryses ned, men det er bare veldig, veldig verdt det. Bare følelsen som brer seg i munnen etter først bit er verdt innsatsen. Smaken av vanilje og kanel passer godt sammen. Jeg serverte isen til årets første rabarbrapai. Oppskrift på den kommer etterhvert.


Dette trenger du
6 eggeplommer
2 dl sukker
3,75 dl H-melk
3,75 dl fløte (ikke matfløte)
En klype salt
2 vaniljestenger
1 kanelstang

Slik gjør du
Varm opp fløte til kokepunktet. Del vaniljestengene på langs og skrap forsiktig ut alle vaniljefrøene. Ha både frø, stenger og kanelstangen i den varme fløten. Rør inn salt. La det syde forsiktig mens eggeplommene og sukkeret piskes til det er hvitt og luftig. Ha omtrent 2 dl av den varme melkeblandingen i eggedosisen og pisk det godt sammen. Hell eggedosisen tilbake i gryten med den varme melken. Rør sammen med en tresleiv til det er helt sammenblandet. Dette skal varmes forsiktig opp til omtrent 80-85 grader, eller rett under kokepunktet, mens man rører hele tiden. Blandingen skal så vidt tykne. Massen må ikke koke, så her gjelder det å være oppmerksom. Ha alt over i en stålbolle og avkjør. Rør i blandingen innimellom. Plukk opp vaniljestenger og kanelstangen når blandingen er avkjølt. De som har iskremmaskin kan benytte seg av dette nå. Om man ikke har iskremmaskin, legges ismassen i fryseren. Rør godt omtrent hver halve time til den er blitt stiv, så isen ikke krystalliserer seg.