fredag 29. april 2011

Congratulations, William and Kate!


Hva passer vel bedre enn sandwicher med eggemajones og agurk, og scones med kremost og syltetøy til ettermiddagsteen idag? Eller kanskje til ettermiddagschampagnen?

Jeg har inntrykk av at hele verden har stått stille i formiddag, grunnet et visst kongelig bryllup. At denne begivenheten har fått såpass stor plass i nyhetsbildet understrekes nettopp av at CNN har sendt 400 reportere til Storbritannia for å dekke bryllupet. Til sammenligning sendte de 40 til Japan under jordskjelvkatastrofen der.


Nå har de uansett sagt "I will" til hverandre, men det er fremdeles ikke for sent å feire med engelske sandwicher, scones og champagne. Eventuelt en god kopp te. Her er min utgave av den tradisjonsrike engelske ettermiddagsmaten.

Til sandwichene

Dette trenger du
Firkantet loff
Smør
Majones, gjerne hjemmelaget
Hardkokte egg
Agurk i skiver
Fersk timian



Slik gjør du
Loffen skjæres i skiver og smøres med smør. Legg et lag med tynne agurkskiver, en klatt med eggemajones, nykvernet pepper og litt fersk timian på en skive. Legg en skive over og del på tvers. Serveres straks etter tilberedning, slik at den hverken tørker ut eller blir soggy.



Til sconesene

Dette trenger du
500 gram hvetemel
3 ts bakepulver
175 ml melk
1 ts vaniljeekstrakt
85 gram smør
3 spiseskjeer sukker
1/2 sitron

Slik gjør du
Bland mel, bakepulver og sukker i en bolle. Tilsett smør i terninger og smuldre det opp i melblandingen. Varm opp melken litt og tilsett deretter sitronsaft og vaniljeekstrakt. Melken vil da skille seg, men syren i sitronen vil gjøre at bakepulveret får ekstra effekt. Rør deretter sammen væsken og resten av deigen. Lag boller og sett på stekebrett. Stekes i ovn på 220 grader varmluft i omtrent 10 minutter.

Serveres med mascarponeost og jordbærsyltetøy.



[kjøkkentjeneste] sender tårevåte gratulasjoner over Nordsjøen til det nygifte paret. Så får vi bare håpe at Kate er drømmedama og at William er en ålreit fyr. Og selvsagt at de lever happily ever after. Snufs.

torsdag 28. april 2011

Seibiff med løk versjon 2.0

Seibiff var noe av det første jeg laget på skolekjøkkenet i forrige århundre. Jeg får derfor litt retromat-følelse når jeg en sjelden gang spiser seibiff. 
I går hadde svogeren min fisket mengder med sei, derfor ble det seibiff i dag. Imidlertid tenkte jeg at jeg kunne oppgradere den klassiske retten et par hakk og tilsatte noen ekstra smakselementer, som kapers og sitron, samt en mos med halvparten potet og halvparten blomkål med dryss av fersk timian. Den sedvanlige stekte løken fulgte også med.


Dette trenger du
Seifiléter
Smør og solsikkeolje til steking
Mel
Salt og pepper

Løk - ta rikelig, løken skrumper en del under steking
Smør til steking
Salt og pepper

Poteter
Blomkål
Salt og pepper
En klatt med smør og en skvett fløte
Fersk timian

Smør
Saft fra sitron
Kapers

Slik gjør du
Start med å skrelle poteter og rense blomkål. Dette kokes deretter til det er mørt. Rens løk og del den opp i tynne skiver. Stek løken på svak varme i litt smør til den er helt karamellisert. Dette kan ta opptil 20 minutter eller mer. Salte og pepre etter smak.

Når potetene og blomkålbukettene er møre, tilsettes litt smør, salt og pepper. Mos med en gaffel eller en rotmoser. Hold den varm på ovnen mens fisken tilberedes.

Bland litt hvetemel, salt og pepper på en tallerken. Vend fiskestykkene i melet og stek dem deretter i litt smør og olje.

Helt til slutt smeltet jeg litt smør i den samme pannen, presset saften av en sitron og tilsatte kapers.

Anrett fisken på en tallerken med litt kaperssmør, noen skiver sitron, potet- og blomkålmos med masse fersk timian og stekt løk. Nam! rett og slett.

onsdag 27. april 2011

Stolt som en hane


Da har vi et lite prøveprosjekt på gang. Vi har fått tak i en hane, og siden den var av samme rase som de flotte hønene mine, synes jeg vi måtte gi den et forsøk i hagen vår. Den galer foreløpig lite, og siden vi har den innelukket om natten begynner den heller ikke å rense den lett rustne stemmen sin før den slipper ut om morgenen. Når vi bestemmer at det er morgen.


Vil hanen gjøre hønseflokken komplett? Vil den skape ro i rekkene? Vil de underkaste seg, slik høner ofte gjør? Blir det kyllinger av dette?


Foreløpig er det flere spørsmål enn svar. Imidlertid vet jeg en ting sikkert. Guttene mine vil ved selvsyn lære seg litt av hvert om livets gang, bokstavelig talt. De som har hatt hønseflokk med hane har erfart at haner vet å forsyne seg, når som helst, hvor som helst, og med hvem som helst. Så lenge de kakler tilstrekkelig, har fjærkledde føtter og en liten yndig kam.

Hva skal han forresten hete? Noen forslag?

tirsdag 26. april 2011

Gulrotsuppe med chili og kokosmelk

Gulrotsuppe med chili og kokosmelk er passende middag etter en påske full av tunge måltider. Den er i tillegg enkel og rask å lage - altså perfekt en hverdag man kommer sent hjem fra jobb. Idag serverte jeg suppen med nybakt focaccia og et dryss av mandelskiver og pistasjenøtter ristet i litt olje, spisskummen og paprikakrydder.
Dette trenger du
2 gule løk
3 fedd hvitløk
2-3 vårløk
5-7 gulrøtter
2 chili
Ingefær, omtrent som en tommel
Olje til steking
1 liter kyllingkraft eller buljong
1 boks kokosmelk
Salt og pepper
Saft av 1 lime
Fersk koriander til å ha på toppen

Skivede mandler
Pistasjenøtter
Olje
Spisskummen
Paprikakrydder
Maldonsalt

Slik gjør du
Grovhakk løk, hvitløk, vårløk og chili og ha det i en romslig gryte med litt olivenolje. Fres til det er gyldent og mens du renser gulrøttene. Skjær gulrøttene og ingefæren i biter og stek alt videre til løken er myk og fin. Hell over kraft og kok alt i omtrent 20 minutter. Kjør det glatt med en stavmikser eller i en blender. Smak til med kokosmelk, salt og pepper og saft av lime.

Varm litt olje i en stekepanne og tilsett spisskummen, Maldonsalt og paprika. Ha nøttene i og rist noen minutter på svak varme. Legg det over på en tallerken.

Ha suppe over på en tallerken og server med nøtter og litt frisk hakket koriander med litt brød ved siden av.


Jeg elsker mat med farge og smak! Dette ble både smaksrikt og fargerikt, helt passende en dag hvor solen igjen har lurt oss til å tro at det er sommer.

mandag 25. april 2011

Appelsingelé - restemat når påsken er over


Det er rart med det. Uansett hvor mye jeg planlegger før jeg reiser på ferie ender jeg opp med å ha mat igjen. Kanskje ikke så mye riktignok, og helt sikkert mindre enn dersom jeg ikke hadde planglagt overhodet, men nok til å måtte forsøke meg på tømme-kjøleskapet-retter mot slutten av oppholdet.

Denne gangen var det appelsinene det ikke hadde vært avsetning på. Mulig det skyldtes fravær av påskefjell, ikke vet jeg. Faktisk spiste vi ikke Kvikk lunsj, heller. Det er nok en sammenheng der.

Uansett. Jeg skjønte at jeg kom til å ende opp med et stort appelsinoverskudd mot slutten, så dette ble en bitteliten vri på årets påskeaftendessert. Ikke så veldig spennende, men nok variasjon til at ungene fikk i seg mange appelsiner den dagen. Jeg laget rett og slett appelsingelé med ren appelsinsaft og pyntet den med appelsinfiléter og noen mynteblader.



Dette trenger du
Appelsiner
Gelatin
Mynte eller sitronmelisse til pynt
Eventuelt sukker

Slik gjør du
Skjær ut rikelig med appelsinfiléter til å ha på toppen av geléen. Dette gjøres ved å skjære av topp og bunn av appelsinen og deretter resten av skallet. Pass på å få med alt det hvite. Hold appelsinen i hånden som en ball og skjær ut filétene én for én. Gjør dette over en bolle med en sikt, slik at all saften som renner av når man skjærer i appelsinen samles i bollen. Press ut restene av saften når alle filétene er skåret ut. Press eventuelt saften av resten av appelsinene. Jeg hadde nok appelsiner til litt over en halv liter saft, men laget ikke filéter av alle.

All saften bør siles gjennom en sikt. Bløtlegg så mange plater gelatin som du trenger. Til en halv liter væske trenger man seks plater (om jeg ikke husker feil..). Varm opp appelsinsaften og smak om det er nødvendig å tilsette sukker. Vri ut væsken av gelatinplatene og ha de i den varme appelsinsaften. Rør godt til gelatinen er helt utblandet. Helles over på porsjonsglass, avkjøles og settes deretter i kjøleskapet. Rør litt, slik at ikke appelsingrums detter til bunns.

Pynt med appelsinfiléter og noe grønt. Hos meg ble det nyplantet peppermynte.



Dette var i sannhet ingen avansert oppskrift. Men like fullt var det en dessert som høstet stor glede blant de minste en av de siste dagene i denne fantastiske påsken. Ikke minst en variasjon over temaet "5 om dagen". Om du har lyst til å lese om appelsingelé brukt på toppen av panna cotta med sjokolade, trykk HER.

lørdag 23. april 2011

Asparges med hollandaise

Som jeg tidligere har skrevet, synes jeg asparges skal nytes i sesong - og da gjerne i overflod. Man bør helst passe veldig godt på når aspargesen skal kokes. Ingenting er bedre enn perfekt kokt asparges - når den er litt myk, men likevel med crispy tyggemotstand. Samtidig som slappe overkokte asparges er sørgelig - det gir en trist følelse at man har ødelagt så god mat bare ved å glemme tiden i noen sekunder, er perfekt tilberedte asparges en nytelse. 


Metoden jeg bruker fungerer alltid, men det følger med at man må vurdere både tykkelse og mengde asparges samt størrelse på gryten. Med en bunt med middels tykke asparges i tilstrekkelig - men ikke for mye - fosskokende vann, setter jeg klokken til å ringe tre minutter etter at jeg har dumpet aspargesene ned i vannet. Da koker det ikke før på slutten av koketiden. Varmen settes ned så snart vannet koker. Når klokken ringer, helles vannet ut. Sett gryten i vasken og la kaldt vann renne over aspargesen, slik at kokeprosessen avbrytes umiddelbart.

Apargesene anrettes på tallerkner.



Hollandaise er en klassisk fransk saus som smaker utrolig godt til asparges. Den består av eggeplomme og smør, med salt, pepper, sitronsaft og litt kayenne som smakstilsetninger. Som alltid når man håndterer egg og varme må man være forsiktig så det ikke blir eggerøre istedet for den fløyelsaktige sausen man ønsker seg. (Jeg feilberegnet varmen denne gangen, og det ble eggerøre av de to første eggeplommene...)

Dette trenger du
Eggeplommer
100 gram smør for hver eggeplomme
Sitronsaft
Salt og pepper
Kayenne

Jeg laget saus av to eggeplommer og 200 gram smør. Dette ble mer enn rikelig til fire personer.

Slik gjør du
Smelt smøret i en gryte og sett tilside. (Egentlig skal man bruke klaret smør. Jeg hopper over denne prosessen, men sausen smaker likevel himmelsk...) For å ha bedre kontroll på temperaturen, er det smart å lage hollandaise over vannbad. Kok opp vann i en liten gryte og sett en bolle over gryten. Jeg bruker en stålbolle, da ledes varmen raskt - pass derfor ekstra godt på. Ha eggeplommer i bollen og pisk godt sammen med en stålvisp i minst 30 sekunder, til eggeplommene har tyknet litt. Tilsett smøret i en tynn stråle mens man pisker. Etterhvert vil sausen tykne og bli nesten litt fluffy. Smak tilslutt til med salt, pepper, sitronsaft og kayenne. Jeg bruker saft av omtrent 3/4 sitron i saus med to eggeplommer. Dette er likevel bare ca-angivelser, siden sitroner varierer i størrelse, samt at sitroner smaker ulikt. Det er derfor alltid viktig å smake seg til hvor mye syrlighet som skal tilføres.



Pass på å servere med litt brød slik at man har en mulighet til å skuffe opp de siste deilige dråpene som ikke følger med gaffelen.

Her er det sol, hav og båtliv i skjønn forening. Vi hadde asparges til lunsj for noen dager siden og sommerfølelsen kom umiddelbart da vi skjenket et glass med kald hvitvin til måltidet. Deilig!

[kjøkkentjeneste] ønsker alle lesere god påskeaften! Jeg skal ikke ha kjøkkentjeneste idag, siden vi er invitert bort til middag.

torsdag 21. april 2011

Sitron- og chilignocchi i tomat- og salviesaus


Helt siden vi fikk denne lille retten som en aperitif på Bar Olio i Düsseldorf for noen uker siden, har jeg hatt lyst til å rekonstruere den. Og nå tror jeg at jeg har klart det.


Gnocchioppskriften er opprinnelig fra D2, og den gir vellykkede gnocchi hver gang. Jeg har tilført noen smakselementer.

Oppskriften holder til fire mennesker til en liten forrett.



Dette trenger du
300 gram kokte mandelpoteter
2 eggeplommer
50 gram hvetemel
50 gram potetmel
saft av en sitron
1-2 chili

1 løk
2-3 fedd hvitløk
Olje til steking
2 ss tomatpuré
1 boks hermetiske tomater, gjerne Mutti cherrytomater
1-2 chili
Salt og pepper

Masse frisk salvie

Slik gjør du
Aller først, det er ikke lett å angi chilimengde. Det avhenger mye av smak og behag, dessuten hvor sterke de enkelte chilifruktene er. Jeg brukte slike chili man får kjøpt på Coop Mega, og de er ikke spesielt sterke.

Lag tomatsausen først. Hakk løk og hvitløk og stek det gyllent og mykt i en gryte. Ha i finhakket chili. Tilsett tomatene og tomatpuréen og kjør det etterhvert glatt med en stavmikser. Smak til med salt og pepper. La det syde mens gnocchiene tilberedes.

Skrell og kok potetene i biter - da går det raskere. Mos potetene gjennom en sikt og tilsett eggeplommene og melet. Bland godt sammen og ha i finhakket chili og sitronsaft. Rull fingertykke pølser av potetmassen og skjær dem biter på ca 1 cm. Gnocchiene legges i kokende, lettsaltet vann. De er ferdige når de flyter til overflaten, omtrent etter et par minutter. Tips: Bruk en fiskeøse til å plukke opp gnocchiene og legg dem på en tallerken.

Tilsett en neve finhakket salvie i tomatsausen rett før servering. Varm smør i en panne og stek hele fine salvieblader. Legg dem til side på en tallerken.

Varm gnocchiene i det samme smøret. Anrett tomatsaus, gnocchi og salvieblader på en tallerken. Serveres som forrett eller en lett lunsj, gjerne med litt nybakt brød.

tirsdag 19. april 2011

Nybakt brød til late dager

Vi er i feriemodus. Noen fanger strandkrabber, oppdager steder de ikke har vært på siden i fjor og bader(!), andre går tur, lager mat og drikker god kaffe. Det er ikke så produktivt på bloggen, men det kommer - det kommer!

En av fordelene med å ha ferie er at man ikke trenger å spise frokost halv åtte om morgenen. Det betyr at jeg baker før frokost og vi kan nyte rykende ferskt brød hver dag.

Idag skal jeg lure meg unna med linker til tidligere innlegg, selvom bildene er fra dagens produksjon. Om du foretrekker no knead-brødet, finnes det oppskrift HER. Jeg benytter sjansen til å bruke Kitchen Aiden min og har eltet brødet i dag. For deilig sprø skorpe ble det stekt i Le Creuset-gryten - etter samme metode som brukes på no knead-brødet. Oppskrift på dette finnes HER.

søndag 17. april 2011

Kyllingbryst med salvie- og sitronsmør

Kylling er enkel, god og rustikk mat. Jeg sverger stort sett til hel kylling eller - som denne gangen - bryststykker med skinn og bein fra Stange eller gårdskylling. Fordelen med at skinnet er intakt er at det smaker langt bedre enn når skinnet er borte. Mye av smaken ligger i fettet, enkelt og greit. Kyllingfilétene ble stekt i ildfast form, og enkel grønn salat og nybakt focaccia passer godt til.


To brystfiléter rekker til to veldig sultne mennesker eller fler dersom man har godt med tilbehør. Jeg brukte en liten form til to bryststykker denne gangen.

Dette trenger du
Smør
Fersk salvie, masse!
Sitron
1 glass hvitvin
2 gulrøtter
4 amandinepoteter
1 stor sjalottløk
Et par fedd hvitløk
Salt og pepper


Slik gjør du
Rens, skrell og del gulrøttene i staver. Legg dem i en ildfast form sammen med sjalottløk delt i fire og poteter delt i to, samt renset og delte hvitløksfedd. Hell over litt hvitvin, pepre og salte litt og sett inn i forvarmet ovn til 180 grader varmluft. Disse skal stå omtrent ti-femten minutter (avhengig av størrelsen på potetene) før kyllingen legges på.

Stek deretter fire-fem fine, hele blader salvie i smør. Legg dem tilside på en talleren. Gni kyllingfilétene inn med salt og pepper og brun dem i det samme smøret. Legg dem også over på en tallerken. Kok ut pannen med litt hvitvin og hell over grønnsakene i formen. Skjær et par skiver smør med ostehøvel. Bland godt med finhakket salvie og sitronskall fra en halv sitron. Dersom det ikke er økologisk sitron, må den vaskes skikkelig før skallet kan brukes. Dette smøres utover kyllingskinnet før filetene legges på toppen av grønnsakene. Skru av varmluften og stek videre på 180 grader i omtrent 25 minutter. For crispy skinn kan man steke det hele et par minutter på sterk varme under grillen. Pass i såfall godt på slik at ikke maten brenner seg. Her går det fort! Ta alt ut av ovnen, sjekk at grønnsakene er ferdige og la kyllingen hvile noen minutter før den eventuelt deles i skiver. (Størrelsen på bryststykkene avgjør steketiden. Pass på å justere denne dersom filétene er enten større eller mindre enn det jeg hadde. Les eventuelt på pakken om det står noe om anbefalt steketid og følg anbefalingene.)

Serveres med salviebladene anrettet på toppen av filetene, nybakt focaccia og en salat med avocado, ulike typer grønn salat - for eksempel litt feltsalat, crispsalat, ruccola og ekebladsalat - gjerne rød. Dypp brødet i kraften som du får når hvitvinen og smøret blandes sammen i ovnen.

lørdag 16. april 2011

Slik innleder man sommersesongen


Med et glass rosévin på terrassen, bare tær i sandaler, klukkende sjø, trekkende fugler og inspeksjon av urtehagen jeg forlot i fjor. (Og som jeg skrev litt om HER.)

Rapporten er som følger: Timian og sitronmelisse, begge opprinnelig butikkkjøpte beregnet på "innebruk", vokser allerede så det suser. Begge er blitt store tuer med friske og sterke stilker og blader som lukter og smaker nydelig. Imponerende å tenke på siden timianen opprinnelig var tynne stilker med stusselige blader.

Rosmarin og oregano i potte har ikke overlevd. De har heller ikke overlevd hjemme i potte, selvom det nok er enda mildere vinterklima der. Basilikum og koriander har ikke overlevd - noe jeg visste, siden det ikke regnes som stauder så vidt jeg vet.



I morgen skal jeg plante ut urter jeg har hatt hjemme i det siste; rosmarin, to typer basilikum, koriander, gressløk, salvie (avbildet) og enda en sitronmelisse.

En fin lørdag ønskes alle fra [kjøkkentjeneste]!

(Dessuten må jeg innrømme at gjensynsgleden med KA'en min var stor. Den skal få kjørt seg i sommer. I sommer også.)

fredag 15. april 2011

Browniemuffins med sjokoladekrem

Browniesmuffins er alltid en slager. De kan varieres i (nesten) det uendelige, de er lettvinte og raske å lage og har en saftig og god konsistens. Her vinner alle, med andre ord. 
Glasuren er en blanding mellom ostekrem og ganache - som er smeltet sjokolade og fløte - noe som gjør at den er fyldig og god, men ikke så mektig som ostekrem alene. Kremen kan også piffes opp med ekstra smak, som litt konjakk, litt espresso, vaniljeekstrakt eller lignende.



Oppskriften er til 12 cupcakes.

Dette trenger du
2 egg
2 dl sukker
100 gram smør
2 dl hvetemel
1 ts vaniljesukker eller 1 spiseskje vaniljeekstrakt
3-4 spiseskjeer mørk bakekakao

Slik gjør du
Sett ovnen på 175 grader varmluft og plasser papirmuffinsformer i en stiv muffinsform. Om du ikke har form går det også greit uten, men det er lettere å få til fine muffins med riktig figur med stiv form. Min er en rimelig utgave fra Ikea som fungerer ypperlig.

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør på svak varme og rør dette forsiktig inn i eggedosisen. Sikt mel, vaniljesukker og kakao og rør det inn i deigen. Fordel deigen i formene - gjerne med en isskje, ca 2/3 fulle.

Stek muffinsene midt i ovnen i 10-13 minutter. Følg med på dem, de skal være litt fuktige, men ikke helt rennende inni. Når muffinsene tas ut av ovnen vil de dette litt sammen. Ikke bli bekymret, dette er meningen - det er da de får skikkelig browniekonsistens. Avkjøles på rist.

Glasur
75-100 gram romtemperert smør
75-100 gram Snøfrisk naturell eller annen kremost
nok melis til god konsistens og smak - litt avhengig av hva dere liker

Til ganacheen trengs det en halv til en hel plate med 70 % kokesjokolade og 1-2 dl fløte.

Lag først ganache av mørk sjokolade og fløte. Varm fløten forsiktig opp og tilsett grovhakket sjokolade. Ta gryten av varmen og la sjokoladen smelte mens man rører godt sammen. Om man bruker veldig mørk sjokolade, kan det være at den trenger litt mer sødme, tilsett isåfall litt melis.

Lag deretter vanlig ostekrem, med halvparten smør og halvparten Snøfrisk kremost med nok melis til at det blir stivt. Tilsett ganacheen når den er nesten helt avkjølt, men ikke for stiv. Smak deg til så den ikke blir for søt. Tilsett også eventuelle smakstilsetninger.

Ha glasuren over på en brødpose, klipp et passende hull og pynt de kalde muffinsene. Jeg brukte små perlemorskuler til pynt denne gangen, men det er også fint å bruke et lett dryss av hakkede nøtter, sjokoladepynt eller lignende.

torsdag 14. april 2011

Hvordan koke egg


Påsken står for døren, og det er vel nettopp gjennom denne høytiden vi spiser mest egg i løpet av hele året. Selv har jeg nesten tømt lageret av egne egg - etter noen dager med både bakst, omelett til middag og speilegg til frokost. Da er det godt å tenke på at noen dagers produksjon raskt fører til fulle lagre igjen.


Det finnes sikkert like mange måter å koke egg på som det finnes....eggekokere. Noen metoder muligens mer korrekte enn andre. Dessuten finnes det antakeligvis like mange ulike preferanser som det finnes eggespisere. I familien vår drives eggekokingen etter demokratiske prinsipper. Det betyr at flertallet bestemmer hvordan eggene blir. Heldigvis er samtlige av partimedl.....nei, jeg mener familiemedlemmene såpass disiplinerte og påvirket av partipisken at det som regel blir som jeg vil. Nesten. Den mellomste får lov til å ha egget i kokevannet i to minutter ekstra.



Slik gjør jeg
Jeg oppbevarer stort sett eggene mine i romtemperatur. Ta eventuelt høyde for at de oppbevares i kjøleskap, dersom det er tilfellet. Dette kan påvirke koketiden.

Legg eggene i en gryte. Fyll opp med det varmeste vannet man klarer å få ut av kjøkkenkranen. Når man varmer opp eggene litt ved å tilsette varmt vann fra springen er erfaringen min at det ikke er nødvendig å stikke hull i eggene for å unngå sprekk. Vannet skal dekke eggene, men gryta trenger ikke å være full. Sett gryten på komfyren på sterk varme. Når vannet koker opp, skal eggene koke i nøyaktig tre minutter (dverghønseegg) eller fem minutter (ordinære egg). Jeg har ikke induksjonsovn. Dersom du har det, vil eggene nok bli litt annerledes, siden vannet koker opp vesentlig fortere. Hvertfall så mye fortere at det påvirker eggets konsistens. Dette er følgelig en oppskrift beregnet på de som ennå ikke har induksjonstopp. Hell av vannet og la gryten stå i vasken med rennende kaldt vann til eggene er nesten avkjølt. Jeg liker å spise dem når de ikke er helt varme, men de trenger heller ikke være iskalde.

Om jeg bruker denne fremgangsmåten - og det gjør jeg alltid - får jeg perfekte egg. Hard hvite og deilig myk plomme. Og plommen? Den er gulere enn sola, antakeligvis fordi hønene våre trives så godt. Eller?



Hvordan liker du eggene dine?



Og hva kom egentlig først? Høna eller egget?

onsdag 13. april 2011

Ramsløkpuré


Vårstemningen har kommet for fullt hos oss de siste dagene. Dører står på vidt gap, hønene løper lykkelige rundt på plenen og jager småfugl og boxeren står i god gammeldags vaktposisjon når det er høner i hønsehuset som verper. Han er et syn! Og akkurat like omsorgsfull og voktende som han var da guttene mine var små og satt i barnevogn. Ingen passet på vognene som ham!


Da vi var i Dûsseldorf for noen uker siden, kjøpte jeg med meg en stor bunt med ramsløk. Dette er en plante som brukes i matlaging, både som salat og som smakstilsetning. Den vokser vilt i Norge, langs hele kysten opp til Trøndelag. Det er snart ramsløksesong, og jeg skal definitivt gå på ramsløkjakt så snart våren har kommet enda et trinn videre. Inntil da blir jeg nødt til å kose meg med minnene av ramsløkpuréen som jeg laget etter fangsten på blomster- og matmarkedet i Düsseldorf.



Jeg fant en super oppskrift på ramsløkpuré på nettsiden Ordentlig mat. Her står det mer om ramsløken for de som er interessert.

Dette trenger du
Ramsløk
God olivenolje
Maldonsalt

Slik gjør du
Dersom bladene må vaskes, er det viktig å tørke dem skikkelig. Vann forringer holdbarheten, så det aller beste er å høste blader som er så fine at de ikke trenger å bli vasket. Ha litt olje i en foodprocessor og start maskinen. Tilsett blader av ramsløk litt etter litt. Målet er ikke å få en helt fin puré, men med litt tekstur av blader. Ha i litt salt mot slutten.

Ha puréen over på helt rene glass. Dersom de holder "hermetisk" renslig kvalitet, kan ramsløkpuré oppbevares i opptil ett år. Når glasset er åpnet, må det oppbevares i kjøleskap.

Ramsløk er godt å ha som tilbehør til både kjøtt og fisk. Glasset mitt forsvant da jeg serverte det sammen med nybakt focaccia og løksuppe.

tirsdag 12. april 2011

Aspargessesong!

Det er aspargessesong, og det fortjener virkelig en liten salutt!



Jeg forbinder asparges med fest. Ikke bare fordi det er en meget smakfull grønnsak som egner seg som tilbehør til både kjøtt og fisk, men også fordi den er så sesongbasert at det er god grunn til å gjøre stas på den når den først er på plass i butikken.



Av og til er det lov til å benytte seg av klisjéer. Det gjør jeg idag. Det enkle er ofte det beste, det gjelder hvertfall asparges.

Jeg serverte asparges som en del av et måltid med enkelte småretter for noen uker siden. Lettkokte, grillet i ovnen med litt parmesan, sitron og hakket bladpersille. Det skal ikke mer til.



Dette er metoden jeg bruker når jeg koker asparges. Da blir den alltid perfekt, litt tyggemotstand, nesten litt crispy. Det finnes knapt noe tristere enn overkokte asparges.

Slik gjør du
Vask og rens aspargesen. Den nederste delen av stilken skal fjernes. Hold stilken i hånden og kjenn om du enkelt kan knekke den av. Den "slipper" den nederste delen dersom man treffer på rett sted.

Kok opp vann og ha aspargesene i. La de koke i nøyaktig tre minutter, hell ut vannet og la iskaldt vann renne over aspargesen som fremdeles ligger i gryten. På denne måten blir de raskt avkjølt og kokeprosessen opphører umiddelbart.

Tørk av aspargesen og legg dem i et ildfast fat. Dryss over litt parmesan og hakket bladpersille. Settes inn i ovn 225 grader i kort tid til osten er litt smeltet. Følg med hele tiden. Serveres med sitron og med litt god olivenolje over. Gjerne med fersk brød - alene eller sammen med noen andre retter.

mandag 11. april 2011

[kjøkkentjeneste] i Maison Mat & Vin


Jeg var litt ekstra spent på nyeste utgave av Maison Mat & Vin.

Grunnen til det ser dere her:





(Trykk på bildet for større utgave)

Forresten anbefaler jeg uansett Mat & Vin. Flotte reportasjer, crispy og fine bilder og fristende mat. Yummi!

Og til opplysning for de som måtte lure; Det er fotograf Hugo Lütcherath som har tatt bilde av meg.

søndag 10. april 2011

Tomat og mozzarella



Det er travle tider. Snart ny artikkel, foredrag på tirsdag. I tillegg til mye å gjøre på jobb. Det er tid for enkel mat og enkle blogginnlegg. Her er en forrett vi hadde i uka som var; bøffelmozzarella, dulcitatomater, god olivenolje, nykvernet pepper, basilikum. Enkelt, men veldig, veldig godt.


Anrett skivet mozzarella og enten skivet tomat eller tomat delt i to på en tallerken. Ringle litt olje over. Desto bedre olje man bruker, desto bedre blir retten. Kvern pepper over det hele og ha basilikum over til slutt.

fredag 8. april 2011

Fransk løksuppe i helgen?

Løksuppe var den første retten jeg lærte meg å lage ordentlig. Den har fulgt meg via mammas gamle gratengform, fra studietiden over til småbarnstid og inn i voksenlivet. Det henger derfor fremdeles litt av ungdommelig galskap over en god løksuppe, synes jeg.
Har man god kraft og en flaske hvitvin kan det nesten ikke gå galt. Man må selvsagt ha en del andre ting også, men skikkelig kraft skiller god løksuppe fra dårlig løksuppe. Dersom du har kjempet deg til et par kartonger med hjemmelaget kyllingkraft som ligger i fryseren i påvente av en god anledning, er den kommet i det øyeblikket du har bestemt deg for å lage løksuppe. 
Ikke minst er denne varme og rustikke retten veldig anvendelig. Er du kald? Lag løksuppe. Skal du ha noen venner på besøk? Lag løksuppe. Har du bare lyst på noe godt? Lag løksuppe. Skal du servere varm kveldsmat til din kjære? Lag løksuppe.

Dette trenger du
Oppskriften er til seks personer.

6 gule løk
4-5 hvitløksfedd, avhengig av ønsker og behov
1-2 spiseskje frisk timian
1 spiseskje sukker
Smør til steking
ca 3 spiseskjeer mel
3,5 dl hvitvin
1,5 liter god kyllingkraft (eventuelt buljong)
Salt og pepper
Litt soyasaus (ikke absolutt nødvendig)
Brødrester - som pariserloff, landbrød etc.
Revet jarlsbergost, eller ost som er enda litt skarpere


Slik gjør du
Skjær løken i skiver. Tørk tårene og trøst deg selv, dette kommer til å bli godt! Ha den i en gryte sammen med knust og hakket hvitløk, hakket timian og sukker. Surr i smør til det blir gyllent. Dryss over mel og spe på med kraft og vin. La det hele koke i omtrent tyve minutter, men ikke noe særlig lenger. Det er godt å kjenne at suppen består av løk også.
Smak til med salt og pepper og tilsett soyasaus. Fordel suppen i ildfaste former og legg en skive brød på toppen. Trykk den lett ned, slik at den suger til seg suppen. Strø over så mye ost som du ønsker (jeg elsker ost og liker at det er rikelig) og sett inn i ovn på 225 grader. Den skal gratineres på øverste rille til osten er blitt gylden. Servér med et lite dryss hakket kruspersille, nybakt brød, for eksempel [kjøkkentjeneste]s focaccia, og rause glass med god drikke.